KecskeNEWSás?

A PeopleTeam gyerektábor újságjának online felülete. Tudósítások, riportok, fotók, videók: a megújult szerkesztőség munkája.



Eheti újságíróink










PeopleTeam. Kecskemét. 2012-2013.

2013.07.29. 16:30 KN_2013

NyelvÉSZ

Címkék: nyelvek tanulás kecskemét elmélkedés multikulti people team kecskenewsás lászló lívia peopleteam kn 2013 internacionalitás

A PEOPLE TEAM-ben nem kevés nemzet gyermekei táboroznak, hanem sok. Vannak, akik kicsit törik a magyart, és vannak, akik nem is beszélik az én gyönyörű anyanyelvem. Hogy lehetne beszélgetni velük és áthidalni ezt a kommunikációs szakadékot?

nyelvescucc.jpg

Az Activityzés is nagyon vicces módja annak, hogy megértessük magunkat, de van egy másik – hosszútávú – módszer is. Tanuljunk nyelveket! A suliban már teljesen alap dolog, hogy tanulunk egy idegen nyelvet: angolt, németet vagy esetleg franciát. Több iskolában is van lehetőség elsajátítani egy második nyelvet. De mi van, ha én többet szeretnék?

Kisgimnazistaként latint kellett az angol mellett tanulnom – amit utáltam. Most, hogy eltelt pár év, már nagyon örülök neki, mert ez igencsak jó alapot biztosított a többi nyelv elsajátításához. Például, amikor egy pályázat keretében ellátogathattam Olaszországba, az idióma csak úgy ragadt rám. Nagygimnazistaként a latint felváltotta a német.

Idén megpróbálkoztam a kínaival, a sino-tibeti nyelvcsalád legtöbb beszélővel rendelkező tagjával, azon belül is a standard mandarinnal. Marci, a barátom és szerkesztőtársam, hűen támogatott ebben, és ő is eljárt velem az órákra. Biztos ő is szívesen mesél a viccesebbnél viccesebb szavakról, és a könnycsorgatóan szórakoztató kulturális órákról.

Hogy mégis mire jó nekem ez a sok nyelv? A már fent említett táborozókkal tudok dumálni, EU-s pályázattal utazhatok külföldre, és rengeteg kultúrát is megismerek általa. A nyelvtudás egy befektetés. Részt lehet venni általa több programban is, jól néz ki a jelentkezési lapon, kinyílik a világ. Ha külföldön szeretnél egyetemet végezni vagy munkát szerezni – ráadásul jót – akkor nem elég az angoltudás, az már átlagos, alapfeltétel. Kell valami plusz. Lehetsz kiemelkedő például a sportban, vagy bármi másban, de miért ne lehetnél kiemelkedő éppen ebben, hogy sok nyelvet beszélsz?

László Lívia

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskenewsas.blog.hu/api/trackback/id/tr815432307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása