KecskeNEWSás?

A PeopleTeam gyerektábor újságjának online felülete. Tudósítások, riportok, fotók, videók: a megújult szerkesztőség munkája.



Eheti újságíróink










PeopleTeam. Kecskemét. 2012-2013.

2013.08.02. 06:43 KN_2013

Adrenalinfröccs - interjú egy mentőssel

Címkék: interjú halál egészségügy mentő fizetés 2013 pt2013 Galántai Eszter

pz.jpg
Miközben a tábor orvosát, PéZét interjúvolom az orvosi szobában, két kislány félbeszakítja a beszélgetést, a doki pedig kedvesen, hozzáértéssel látja el a kis sebesülteket. Azonban ez a szakma nem csak copfokról és lehorzsolt térdekről szól.

Kecskenewsás: Mióta dolgozol mentősként?

Papp "PéZé" Zoltán: 2005 óta.

KN: Előtte egy kórházban?

PéZé: Igen, a félegyházi kórházban dolgoztam, onnan mentem mentősnek.

KN: Lelkileg mennyire megterhelő ez a hivatás?

PéZé: Már 1991 óta dolgozom az egészségügyben, és igazából hozzászokik az ember. Vannak természetesen feladatok, amik megviselik az embert, de hála Istennek, ilyenekkel nem nagyon találkozom, mint például az újszülött-csecsemő halálozások.

KN: Megkérdezhetem, hogy mi volt a legdurvább eset?

PéZé: A legdurvábbak az autópálya-balesetek, illetve a vonatgázolások. Ezek azok, amik látványilag is borzasztóak, valamint a többnapos hullák, azoknak a szaga a borzasztó. 

KN: Ez nemcsak lelkileg, de fizikailag is megterhelő lehet.

PéZé: Ezt az is mutatja, hogy nőket nem vesznek fel ápolónak, csak mentőtisztnek. Extrém körülmények között már 25-50 kiló között kell emelni. Ezt egy nő nem bírná, a magyar törvények nem is engedik.

KN: Mi a különbség a mentőtiszti és a te munkád között?

PéZé: Én gépkocsivezetőként dolgozom. A mentőtiszt egy magasabb végzettségű ember, akinek szélesebb a beavatkozási jogköre.

KN: Mennyit lehet ilyenkor aludni, ha egyáltalán?

PéZé: Készültségben vagyunk, persze, de a mentőállomásokon vannak ágyak, és ha nincs riasztás, akkor este le lehet pihenni. Ha pedig riasztanak, két percen belül el kell hagyni az állomást.

KN: Mi az, ami megfog ebben a munkában? Segíteni az embereken?

PéZé: Ez ilyen általános szöveg, hogy „segíteni az embereken”. Igen, az jó, de emellett van egy furcsa érzés, amit úgy hívnak, hogy adrenalinfröccs. Amikor "kéklámpa-láz" van, az embernek fölszökik a vérnyomása, és élvezi. Én imádom csinálni.

KN: Mit kell tenni ahhoz, hogy valaki mentős lehessen?

PéZé: Mentősnek szimplán akár az utcáról is el lehet menni. A mentőszolgálatnál vannak belső kiképzések, amivel képesítést lehet szerezni: szakápolói, mentőtiszti, szakorvosi, oxilógus-szakorvosi.

KN: Mennyi idő egy ilyen képzés?

PéZé: Sok. Az átlagos képzések kétévesek. Két-három szintes ápolói képzések vannak, különféle jogosultságokat adnak, de az újjáélesztés például mindenhol követelmény; addig nem veszik fel az embert, amíg egy bizonyos vizsgát le nem tett.

KN: Már kiskorodban tudtad, hogy ezzel akarsz foglalkozni?

PéZé: Nem, dolgoztam már sok más helyen. Például kifestőként egy rajzfilmstúdióban, az nagyon érdekes volt, csak elmentem katonának. Utána tulajdonképpen kényszerként mentem el az egészségügybe dolgozni, ami aztán megmérgezett, ott ragadtam.

KN: Szerintem nem sok ember mondhatja el magáról, hogy két ennyire izgalmas területen is dolgozott.

PéZé: Ez a két véglet. Az egyik az anyaggal, a másik az emberekkel foglalkozik. 

KN: Mennyi szabadidőd van, mennyi időt tudsz a családoddal tölteni?

PéZé: Kötelező óraszámot kell ledolgozni, ami 168 órától 184 óráig terjed. A többi szabadidő elvileg a családra fordított, de nagyon kevés a fizetés, ezért sok a másodállás, így sajnos nagyon keveset tudok a családommal lenni.

KN: A fennmaradó időben mit csinálsz szívesen?

PéZé: Bőrrel foglalkozom, és néptáncolok.

KN: Itt, a PT-ben mióta dolgozol?

PéZé: Tavaly kezdtem, nagyon tetszett, ezért jöttem idén is. Tavaly két hetet voltam, idén négy hétre jöttem.

KN: Akkor gondolom szeretsz gyerekekkel foglalkozni.

PéZé: Nagyon szeretek, nekem is van kettő. Nem tudom, hány éves vagy, de a fiam valószínűleg olyasmi korban van, mint te, a lányom fiatalabb egy kicsivel.

KN: A gyerekeidnek mennyire mesélsz a munkádról? Őket is érdekli hasonló karrier?

PéZé: Ha kérdeznek, akkor igen, de alapvetően nem hiszem, hogy ilyen irányba mennének majd tovább. Egyikük művészlélek, a másikuk inkább a számítástechnika vonalon folytatja majd.

KN: Esetleg valami érdekességet mondanál erről a szakmáról? Amit kevesen tudnak.

PéZé: Amit kevesen tudnak, arról nem szabad beszélnem. Olyan közegekben mozgunk, ami a betegek magánszférája, tehát erről nem szoktunk, nem is lehet beszélnünk.

KN: Megéri ilyen kevés pénzért ilyen kemény munkát végezni?

PéZé: Persze, megéri. A mentősök igazából hivatástudatból csinálják, mert ennyi pénzből gyakorlatilag csak vegetálni lehet. Szeretjük ezt a szakmát.

KN: A betegek családjával mennyire kommunikáltok, mennyire léptek kapcsolatba?

PéZé: Ellátás után, ha ők keresnek, információt tudunk adni, de mi nem szoktunk családot keresni. Kivéve, ha a beteg megkér, hogy értesítsünk valakit, például amikor az utcán találunk valakit. A kapcsolatot nem tartjuk velük, mert iszonyatos betegforgalom van.

KN: Vannak különösen nehéz időszakok, például nyáron a hőségriadó?

PéZé: Minden időszaknak megvannak a maga esetei. Szüretkor a traumaesetek, amikor leesnek a fáról, létráról, főleg idős emberek. Amikor meleg van, frontok jönnek-mennek, akkor a szívbetegek vannak nagyobb számban. Karácsony tájékán főleg lelkibetegekkel foglalkozunk.

KN: Mennyire találkozol fiatalokkal? Bedrogozásra, detoxikálóra gondolok.

PéZé: Előfordul, sajnos mostanában gyakrabban történnek ilyenek. Egyre több az ilyen eset, és egyre fiatalabbaknál fordul elő az, hogy nagyon részegen, illetve bedrogozott állapotban találjuk őket.

KN: Egy átlag nap hány riasztás van?

PéZé: Az egészségügyben igazából nem lehet általánosítani. Van olyan nap, hogy egy-két riasztással megússzuk, és van, hogy tizenkét-tizenhárom riasztásunk van.

Galántai Eszter 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskenewsas.blog.hu/api/trackback/id/tr595438242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása