Általánosban – főleg alsóban – ha főzelék volt az ebéd, mindenki egyszerre felsóhajtott: „fúúúúj...!”. De miért nem szereti a legtöbb gyerek a főzeléket?
A helyzet az, hogy bármilyen zöldségből készülhet főzelék, így ha valaki egy párat nem szeret, teljes lelkiismeret-furdalás nélkül kijelenti, hogy utálja. Vegyünk pár példát! Ott van mondjuk a zöldborsó- vagy a krumplifőzelék, ezek még olyanok, amit egy virslivel bárki jóízűen elfogyaszt. Viszont ha tökfőzelékről van szó, akkor ott már kicsit más a helyzet: vagy utálja, vagy imádja valaki, és ez a két csoport nagyjából ugyanakkora. És még hátra van a kategória „szörnye”, a kelbimbófőzelék. Szereti egyáltalán valaki?
Szerintem annak, hogy sok gyerek azt mondja, nem szereti ezt az ételt, két oka van. Az egyik a menzák minősége. Én például a zöldborsófőzeléket megettem a nagymamámnál, de a suliban nem. Egy felmérés szerint nagyon sok iskolában az ételek állaga és illata kifogásolható, ami minden főzeléknél nagyon fontos. A másik ok: miért van még mindig a kínálatban az előbb említett kelbimbó- vagy például a babfőzelék? Inkább legyen kevesebb fajta, de jobb minőségű. Szerintem.
A legjobb pedig az lenne, ha lehetne válogatni. Xantusos diákként kicsit „elkényelmesedtem” menzaügyileg. Belépek a neten, minden napra választhatok magamnak tetszőleges kaját, amit kívánok, az ebédlőben pedig szimplán lehúzom a kártyámat és meg is kapom a rendelt ebédet. Lehet, hogy nagy beruházás lenne az iskoláknak, de hosszútávon sokkal jobb lenne. Ráadásul végre el lehetne hagyni a havi csekkbefizetős ügyeket is.
Még szerencse, hogy itt a PT-ben jó a kaja.
Kádár Bence