KecskeNEWSás?

A PeopleTeam gyerektábor újságjának online felülete. Tudósítások, riportok, fotók, videók: a megújult szerkesztőség munkája.



Eheti újságíróink










PeopleTeam. Kecskemét. 2012-2013.

2013.07.25. 15:20 KN_2013

A technika tönkreteszi a világot?

Címkék: tech vélemény technika kecskemét újságírás elmélkedés számtech people team kecskenewsás peopleteam kn 2013 kádár bence

Mielőtt leírom mi is az a technika, először is leszögezném: NEM, a technika egy fantasztikus dolog.

_ironman_2_blueprints.jpg

A technika „a legmegfelelőbb eszközök és anyagok racionális, tudatos felhasználása egy kitűzött cél érdekében.” Vagyis minél hasznosabban és hatékonyabban tudjuk hasznosítani a körülöttünk lévő dolgokat, annál fejlettebb a technikánk. Konkrét példák? Konkrét példák! TV, számítógép, smartphone, tablet, autó, repülő, sőt, akár még a cipőnket is ide sorolhatjuk. Annyit használjuk ezeket a dolgokat, hogy élni se tudunk nélkülük (kivétel, ha kitörne egy zombi-apokalipszis mert akkor mindenki inkább aprítaná a nyomorultakat).

Nézzük csak meg: a technika miben segítette az embereket? Először is, az is technikai újítás volt, amikor az ember felfedezte a tüzet, az is, amikor a dárdát, meg sokkal később a gőzgépet is. Ezek mind olyan dolgok, amik ma már réginek tűnhetnek, viszont ha ezek nem lettek volna, akkor nem jutott volna ember az űrbe, mindenki gyalog járna mindenhova és nem tudnánk távolról kapcsolatot tartani senkivel. Sőt, nem tudnánk olyan hatékonyan gyógyítani a betegeket, folyamatos késésben lenne minden hír és információ, ami félreértéseket szülne sőt, még WC se létezne olyan formában, mint most. Azt gondolhatod, ezek a dolgok nem függenek össze, pedig akár hiszed akár nem, ez egy hatalmas láncreakció.

Persze, az autó nélkül nem szennyeznénk a környezetet, lehet, hogy a telefon és a Facebook elhagyásával többet lennénk emberek között és még az is megeshet, hogy mindenki sokkal egészségesebb lenne, ha biciklivel járna.

Sokan azt mondják ezek a technikai eszközök (főleg az okosmobilok és tabletek) elbutítanak minket. Egyszerűen időt és pénzt spórolunk vele, lassan elhagyjuk a (mellesleg fa alapú) papírokat és minden online lesz, miközben mégis ott van a világ összes információja a tenyerünkben. És mindenki tegye a szívére a kezét, ez fantasztikus érzés, nem?

És az emberek nem fognak itt megállni! Mindig arra fogunk törekedni, hogy új célokat érjünk el, és minél jobban felülmúljuk embertársainkat. Lehet, egyszer még a Vasember is valóra válik. Király lenne, mi?

Kádár Bence

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskenewsas.blog.hu/api/trackback/id/tr205426178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

na4 2013.07.26. 19:44:37

Szerintem a technika nagyszerü dolog. Imádom, a lehetöségek korlátlanok.

kukaberci 2013.07.27. 06:59:23

„...lassan elhagyjuk a (mellesleg fa alapú) papírokat...”

Igen, és ehelyett fosszilis energiára alapozott fogyasztásunk nőtt horribilisen a szerverparkok és a milliárd számítógép üzemeltetéséhez szükséges energiaigény miatt.

Környezetvédelmileg biztos, hogy jó csere volt?
süti beállítások módosítása