KecskeNEWSás?

A PeopleTeam gyerektábor újságjának online felülete. Tudósítások, riportok, fotók, videók: a megújult szerkesztőség munkája.



Eheti újságíróink










PeopleTeam. Kecskemét. 2012-2013.

2013.08.08. 11:30 KN_2013

Észrevétlenül folyamatosan döntéseket hozunk

Címkék: elmélkedés lehetőség 2013 Pécsi Zsuzsi

Kitartás és céltudat vagy a szerencse teremti meg a lehetőségeket? Mind a három összetevő elengedhetetlen.

lehetoseg_zsuzsi_cikk.jpg

Már te is érezted, hogy valami pont úgy alakult?

Egy gyengébb pillanatomban beleolvasva egy magazin hátuljába a horoszkópomat pillantom meg. Lopva belenézve a következőt olvasom: „Nagy lehetőség várhat rád a közeljövőben, de figyelj oda, nehogy elmenj mellette”. Hm. Elgondolkodom.

„Ennek így kellett lennie... Semmit nem változtatnék meg utólag” - csak párat ragadtam ki a tipikus és naiv gondolataimból. Mielőtt viszont végtelen nyugalom töltene el abban a tudatban, hogy minden jól történt, belém hasít, hogy ez csak véletlenül alakult így. Ha a véletlenek ilyen jól tudnak elsülni, legközelebb is belevethetem magam az események sodrásába?

A lehetőség választás

Ahogy egyre idősebb vagyok, egyre önállóbban hozhatok döntéseket. Szabadabb vagyok, és tudom, a felelősség is nagyobb. Észrevétlenül folyamatosan döntéseket hozunk, mérlegelünk, sőt, új lehetséges irányokat keresünk. Nem hagyatkozhatunk csak a bennünk kavargó érzésekre, hanem ésszerű indoklást kell adnunk a külvilágnak választásunkról. Léteznek racionális, vagyis nem az érzelmekre, hanem tényekre alapuló döntések?

Kibontakozás és korlátok

Egy szabad szellemű művész szemében egy fehér lap végtelen mennyiségű lehetőséget ébreszthet. A rajzórán ülő diák szemszögéből egy fehér lap tele lehet elvárásokkal. A két szélsőséges példa mellett egy lehetőség bizonyos keretek között kapaszkodót adhat.

Kecskenyúzóként első feladatom az volt, hogy írjak magamról. Nem találtam egy kiindulópontot, ahonnan neki tudtam volna kezdeni az írásnak. A témán belül magamnak kellett megtalálni a képzeletbeli segédpontokat, ahonnan aztán elkezdhettem tovább gondolkodni. Nem bízhattam magam a véletlenekre.

Magunknak beszűkíteni a lehetőségeinket a könnyebb döntés érdekében, azzal az indokkal, hogy nincs több választásunk, nem más, mint önbecsapás. Ellenszer? Van. Nyitottság.

Pécsi Zsuzsi 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskenewsas.blog.hu/api/trackback/id/tr375450266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása