KecskeNEWSás?

A PeopleTeam gyerektábor újságjának online felülete. Tudósítások, riportok, fotók, videók: a megújult szerkesztőség munkája.



Eheti újságíróink










PeopleTeam. Kecskemét. 2012-2013.

2012.07.26. 20:00 KN_2013

Anarchia, szabályok, rock

Címkék: zene vélemény rock anarchia fónai anna réka

Mi az az anarchia? A vezető hatalom gyengülését vagy megszűnését követő zavaros helyzet. Mi köze van ennek a rockhoz? Megpróbálom kideríteni.

anarchia.jpg

Sokan tanultunk már az anarchiáról. Ott van például a feudális anarchia. Az ország kisebb önálló területekre esik szét. Ilyenkor ezek a területek csak névleg függenek a központi hatalomtól. Az anarchia jellemzője, hogy az egyén, az egyéni érdek a hatalom érdekei fölött helyezkedik el. A hirtelen adódott helyzetben mindenki az uralomnélküliséget akarja fenntartani, egyenlőséget adni mindenkinek, igazságot. Közösen irányítani – irányítás nélkül. Velejárója a káosz, a fejetlenség. Itt jönnek képbe a szabályok.

A szabályok feladata – micsoda meglepetés! – a szabályozás. Életünket szabályok keretei között éljük. Ha vannak szabályok, akkor nincs anarchia – de szabadság sincs. Nem teheted azt, amit akarsz. Persze vannak olyan emberek, akik úgy gondolják, hogy a szabályok fölött állnak, és tényleg; van az a pénz, de ők sem tehetnek meg mindent.

Sokszor (mindig) úgy érzem, hogy szabályok nélkül egyszerűbb lenne. Nehezen elképzelhető, hogy nélkülük még rosszabb lenne minden. Teljes zűrzavar, apokalipszis…? Mégis: a szabályokat nem véletlenül találták ki. Gondolj arra, hogy mi történik az osztályban, ha kimegy a tanár. Koncertszintű tombolás.

Koncert, zene, rock. Miért olyan fontos? A rock elindított valamit az ötvenes években, aminek a hatását képtelenség lenne tagadni, és szerintem örökké érezni fogjuk. A rock akkor Amerikában a fiataloknak a szabadságot jelentette. És – bármilyen hihetetlen – de a rocknak is vannak szabályai (nem mindegy, hogy milyen hangszerekkel játsszák).

Fónai Anna

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskenewsas.blog.hu/api/trackback/id/tr664679937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása