KecskeNEWSás?

A PeopleTeam gyerektábor újságjának online felülete. Tudósítások, riportok, fotók, videók: a megújult szerkesztőség munkája.



Eheti újságíróink










PeopleTeam. Kecskemét. 2012-2013.

2013.08.07. 20:17 KN_2013

Mitől félnek a bátortalanok?

Címkék: hiba vélemény lehetőség kockázat publi 2013 Szili Regina People team

Nem kevesebbek, mint a többiek, egyszerűen csak bátortalanok. Lehet, hogy azt hiszed róluk, csöndesek, és közben egész nap megállás nélkül tudnának beszélni... ha lenne kivel. Vélemény

batortalanok.jpg


Bátornak kell lennünk ahhoz, hogy komoly célokat is el tudjunk érni, de sosem szabad túlságosan elbíznunk magunkat, még akkor sem, ha úgy érezzük a siker kapujában állunk. „Minél magasabbra szállsz, annál nagyobbat eshetsz!” - ezt rengetegszer hallom, hallottam egy számomra fontos embertől és mindig újra és újra elgondolkozok rajta - ha a helyzet úgy kívánja.

Az akaraterő hiánya sok lehetőséget elragad tőlünk és később megbánjuk, hogy elszalasztottuk azt, de az „utólagos bátorság” már hiába való, ezért néha kockáztatni kell.

A feladás egyik terméke a csalódás, ami rossz kedvet és bátorságvesztést vonzz magával. Egy célért való továbbküzdéshez is kell akaraterő és természetesen kitartás is, de ha nem vagyunk elég bátrak, hogy a csalódás kockázatát elfogadjuk, akkor a kitartás is hiányzik belőlünk.

A csalódás elkerülhető, ha megragadjuk az akár hirtelen jött, különleges, talán soha vissza nem térő lehetőségeket, de ehhez persze bátorság kell. Ha ez valakiben nincs meg, akkor vagy csak nagyon nehezen, vagy sehogy nem fogja megtanulni, hogyan kezelje a kudarcokat.

Kemény munkával önmagunknak is teremthetünk lehetőségeket, például utazás, modern technikai eszközök beszerzése által, amelyekkel gyorsan információhoz juthatunk, rögzíthetjük az emlékeket, ezáltal esélyt adva a későbbi visszaemlékezésnek.

Általában biztatom az ismerőseimet, hogy éljenek az adódó lehetőségekkel, éppen ezért a csalódott panaszkodást nem szívesen hallgatom, ha végül kihagyták az akár tényleg soha vissza nem térő esélyt. Ilyen helyzetekben azért ők is sejtik néha, hogy hibát követnek el azzal, hogy megijednek. 

A kapcsolatteremtéshez is szükség van bátorságra. A félénkek nem mernek odamenni egy idegenhez és megszólítani őt, így kevesebb barátjuk is van, de őket nem külön fajként kéne kezelni, hanem odamenni hozzájuk és beszélgetést kezdeményezni velük. Nem kevesebbek, mint a többiek, egyszerűen csak bátortalanok. Lehet, hogy azt hiszed róluk csöndesek és közben egész nap megállás nélkül tudnának beszélni... ha lenne kivel.
A bátortalanok a csalódástól félnek, így még a kudarc lehetőségét is kizárva kihagyják a lehetőségeket! Aki viszont minden adandó alkalmat kihasznál, még akkor is ha tudja, hogy kurdarcot vallhat, tapasztalatokat szerez, így a későbbiekben nem követi el ugyanazokat a hibákat.

Szili Regina 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskenewsas.blog.hu/api/trackback/id/tr55450096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása