KecskeNEWSás?

A PeopleTeam gyerektábor újságjának online felülete. Tudósítások, riportok, fotók, videók: a megújult szerkesztőség munkája.



Eheti újságíróink










PeopleTeam. Kecskemét. 2012-2013.

2012.07.20. 16:34 KN_2013

Na, mi a stájsz?

Címkék: vélemény szleng people team peopleteam galántai csilla

A tábori szlengnek van egy része, amit senki, de egy olyan is, amit mindenki használ. A szleng meghatározása tulajdonképpen ennyi: csoportnyelv, amely azonos érdeklődésű emberek között alakul ki.  

csillakép.jpg

Tudtátok, hogy van olyan tudományág, hogy szlengkutatás? Szerintetek mi a szleng? Erre én is kíváncsi vagyok, és szerintem még rajtam kívül elég sokan. Biztos ti is sok ilyen szót használtok, és lehet, hogy már észre sem veszitek, annyira hozzászoktatok. Leültök a barátotokhoz – „spanotokoz” –, és megkérdezitek: Mizu?” Amire ő csak annyit felel, hogy semmi, esetleg megajándékoz egy semmi különössel. Ennek ellenére ez nem egy teljesen haszontalan szó, mert segít a kommunikációban.

A köszönéseknél ott van a cső” és a csá”, amiket szintén előszeretettel alkalmazunk. Nekem nincs velük semmi problémám, de vannak, akik megsértődnek, ha így üdvözlik őket. Sok filmben hallhatunk kifejezéseket, amiket aztán átveszünk; ez is összeköti az embereket. Mindig van valami divatos szófordulat, amit ha ismersz és alkalmazol, bennfentesnek érzed magad, valahova tartozónak. Tulajdonképpen ez a lényege a dolognak: tapasztald meg, milyen érzés kötődni valahova, benne lenni egy csapatban. Ez nagyon jó is lehet, de vannak részei, amik számomra már elviselhetetlenek, és szinte senki nem veszi igénybe őket.

A tolsz”, az adom” és a spanolni”, esetleg a „dobok egy szmájlit” talán még olyanok, amiket szoktunk alkalmazni. A mi a stájsz” már – személyes véleményem szerint – használhatatlan.

Persze, ez csak az én meglátásom, kezeljétek ezt a témát úgy, ahogy jónak érzitek.  

Galántai Csilla

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskenewsas.blog.hu/api/trackback/id/tr644667942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása