KecskeNEWSás?

A PeopleTeam gyerektábor újságjának online felülete. Tudósítások, riportok, fotók, videók: a megújult szerkesztőség munkája.



Eheti újságíróink










PeopleTeam. Kecskemét. 2012-2013.

2012.07.06. 11:15 KN_2013

Szobatárs Joe

Címkék: interjú háttér aiesec angoltábor lederer balázs nilabjo

Ha Kanadáról esik szó, az átlagos magyar fejében legfeljebb a jéghokis, favágós sztereotípiák élnek, hála az Így jártam anyátokkal című sorozatnak. Nilabjónak duplán nehéz helyzete van: nem elég, hogy a csokibarna úriember Kanadából érkezett, ráadásul velem egy szobába ette a fene – csupán fél lepedőnyi távolság választ el minket. Kifaggattam.

0706_nilabjo.jpg

Joe talán az AIESEC-es csapat legérdekesebb tagja: Indiában született, Kanadában él, és most Magyarországon, a PT-ben próbálja beleverni a lelkes tanulók fejébe az angol nyelv finomságait. Az AIESEC kötelékeihez még az egyetemen csatlakozott, mondván: a belépés ingyen van, utazgatni úgyis szeret, és az anyuci szoknyája alól való kibújás jó hatással van a személyiségfejlődésre – így került Magyarországra, Kecskemétre, a zöld 520-as szobába.

A tőlem kapott becenévvel nincs baja: tökéletesen megfelel neki a Roommate Joe (Szobatárs Joe), annak ellenére is, hogy azóta megtanultam kiejteni a Nilabjót. Az együttélés a lehető legkényelmesebb: Joe abszolút kis helyet foglal, azt is nagyon rendesen, esténként meg csendesen. Persze ezek csak külsőségek. A belbecs ennél összetettebb, de ezen a fronton is minden rendben van: az ellenkező nemről alkotott teóriáink nagyrészt fedik egymást, szereti Batmant és a Csillagok háborúját, ráadásul ő is vallja: a legfontosabb élni és élni hagyni. Joe tökéletes szobatárs.

Joe is – mint minden AIESEC-es – angoltanári minőségben van jelen. A haladókat tanítja. Állítása szerint diákjaival jól kijön, bár látszik rajtuk, hogy az iskolapadból kiszabadulva az egyetlen hely, ahová a tanulást kívánják, a hátuk közepe. Ennek ellenére érdeklődők, jól motiválhatók, élvezettel fejlesztik a nyelvtudásukat és abszolút nyitottak, kreatívak, könnyű velük dolgozni.

A magyar nyelvoktatásról azonban lesújtó a véleménye: a nyelvet pusztán nyelvtani részről megközelítő oktatási gyakorlatot legszívesebben a pedagógiai szaklapok „retro” rovatába száműzné. A gyerekek nem tudnak beszélni – az élőbeszéd gyakorlásának rovására menő, repetitív nyelvtangyakorlatok pusztán arra jók, hogy elvegyék a gyerek kedvét a nyelvtanulástól; anyanyelvi tanárok híján a pedagógiai rendszer megreformálására lenne szükség.

Mindenesetre leszögezhetjük, hogy Joe anyanyelvű is, multikulti is, rátermett, jó humorú, türelmes tanár, pont olyan, amilyenre szükség van, és amilyenből még rengetegre lenne szükség.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskenewsas.blog.hu/api/trackback/id/tr344632786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása