KecskeNEWSás?

A PeopleTeam gyerektábor újságjának online felülete. Tudósítások, riportok, fotók, videók: a megújult szerkesztőség munkája.



Eheti újságíróink










PeopleTeam. Kecskemét. 2012-2013.

2012.07.06. 19:26 KN_2013

Az élet sötét oldala

Címkék: egészség prevenció zacher gábor tábori élet otil petra

Tegnap késő este Zacher Gábor toxikológus tartott drogprevenciós előadást a táborlakóknak. Otil Petra ezzel kapcsolatban fejti ki a véleményét.

Egyszer mindenki átlép a sötét oldalra, már csak az a kérdés, vissza tud-e térni a helyes útra. A sötétség sok rossz dolgot tartogat egy tudatlan fiatal számára, aki azt hiszi, hogy minél kihívóbb, minél nagyobb „partiarc”, annál jobban felfigyelnek rá. A mai világban a drog, az alkohol sajnálatos módon a fiatalok egyik kedvenc partnere a bulikban; muszáj alkoholt fogyasztaniuk ahhoz, hogy jól tudják magukat érezni, olykor még a különböző „fehér gyilkosokhoz” is hozzányúlnak. Szegény tudatlanok: azt hiszik, ha egyszer kipróbálják, annak nem lesz semmi következménye. Pedig nem így van: a drog, alkohol függőséget okoz, ami elbénítja és megöli az agysejteket, ezért az agyunk fokozatosan megbutul rendszeres fogyasztásukkor. Nemcsak függőséget okoznak, hanem – nagyobb mennyiség esetén – akár halál is bekövetkezhet.

Egy másik dolog, ami függőséget okoz, a cigaretta: egyre több olyan fiatalt, tizenévest ismerek, aki stresszét cigarettával szeretné enyhíteni, ahelyett, hogy eljárna futni, vagy boxolással vezetné le a feszültségét. Mivel emberek vagyunk, mindig a könnyebb utat keressük. Lehet, hogy könnyebb egy szál cigit elszívni egy kiadós futás helyett, de a könnyebb nem mindig jobb, sőt: ebben az esetben kimondottan rossz. A cigi károsítja a tüdőnket, hangunkat eltorzítja, és még ráncosabbá is teszi a bőrt – nem is beszélve az állandó füstszagról.

Kell ez nekünk? Nem, határozottan nem kell. Egészséges, hosszú, boldog életet szeretnénk, amit megkapunk, ha messziről elkerüljük a sötét utat, ami a halál kapuja felé vezet. Bulizni, jól érezni magadat akkor is tudod, ha nem nyúlsz alkoholhoz, droghoz, és a többi borzasztó dologhoz, nem is beszélve arról, hogy ezek segítségével lehet, hogy felszabadultabbnak érzed magad, de emlékezetkiesést okoznak. Hogy tudnád magad jól érezni, ha azt sem tudod, mit csinálsz?

Gondolom, sokatoknak van legalább egy olyan ismerőse, aki él ezekkel a szerekkel, és reklámoztatja, hogy ilyen meg olyan jó a cucc, meg hogy próbáld ki. Ilyenkor nem szabad bedőlni, mert lehet, hogy isteníti, de szíve mélyén nagyon is megbánta, hogy kipróbálta, és nem tud leállni, mert elég egyszer is kipróbálni, és lehet, hogy nincs visszaút. Ezért ne térj le a helyes útról, mert ha letérsz, megbánod, és az élet túl rövid ahhoz, hogy bánkódjunk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskenewsas.blog.hu/api/trackback/id/tr864633462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása