KecskeNEWSás?

A PeopleTeam gyerektábor újságjának online felülete. Tudósítások, riportok, fotók, videók: a megújult szerkesztőség munkája.



Eheti újságíróink










PeopleTeam. Kecskemét. 2012-2013.

2012.07.19. 17:00 KN_2013

MZ/X, jelentkezz!

Címkék: riport jövőkutatás galántai zoltán people team tábori élet peopleteam fónai anna réka

Szerda este Galántai Zoltán látogatott el közénk, és az esti program után egy igen érdekes előadást hallgathattak végig az érdeklődők. Galántai Zoltán tudomány- és technikatörténész, jövőkutató, író. Különösen izgalmasnak találja egy légy röptét – a mi focizó robotjainkhoz képest ugyanis egy légy navigációja iszonyúan fejlett.

tg_74612.jpg

Szó esett jelenről és múltról is. A telefon feltalálásától (Bell találmánya senkit sem érdekelt: úgy gondolták, a telefonkészülékben nincs jövő, amíg ott a posta) egészen a nanotechnológiáig. Ki ne akarna olyan mobilt, amivel le tudja fotózni a táskája mintáját, hogy azt ráhajtogathassa a kezére karkötőnek?

Zoltán már gyerekkorában érdeklődött a sci-fi iránt: különösen nagy hatással volt rá a Mézga család, és a Mindent tudni akarok! című szovjet ismeretterjesztő filmsorozat. Szerinte, akit igazán érdekelt a tudomány, az a Deltát nézte.

Azoknak, akik ezzel a területtel akarnak foglalkozni a jövőben, azt tanácsolja, hogy olvassanak angol szakirodalmat, nézelődjenek az interneten, már ami a jövőkutatást illeti; bár sorra jelennek meg az alapművek magyar fordításai is. Ami azt illeti, ő is írt pár nívós könyvet. Tehát ne sajnálj könyvtárba járni.

Persze ő még nem tudta a saját könyveit lapozgatni, sem az internetet. Egy barátjával, Komáromy Gáborral írták az első magyar internetes felhasználói kézikönyvet. Ráadásul Gábor Amerikából, Zoltán Magyarországról küldözgette egymásnak a fájlokat a ’90-es évek közepén, az interneten keresztül.

Persze nem feltétlenül kell szakirodalmat bújni. Követheted Nostradamust is, leírva olyan jelenségeket, amiknek utólag adnak majd jelentést, de akkor félő, hogy kevesebben vesznek komolyan.

Fónai Anna

Ha felkeltettük érdeklődésed, Galántai Zoltánról és a jövőkutatásról még többet megtudhatsz a blogján.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskenewsas.blog.hu/api/trackback/id/tr874666312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása