KecskeNEWSás?

A PeopleTeam gyerektábor újságjának online felülete. Tudósítások, riportok, fotók, videók: a megújult szerkesztőség munkája.



Eheti újságíróink










PeopleTeam. Kecskemét. 2012-2013.

2012.07.13. 19:27 KN_2013

A gyerekek jövője

Címkék: kecskemét krasz márton csipero

Kecskemétre erre pár hétre fesztivál költözött. A zsúfolásig telt város csak arra várt, hogy idén is megismerhesse az Európai Unió kultúráit.

Idén 12. alkalommal rendezték meg az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Találkozót. Ezt a programot 1990-ben indította az Európai Unió. A programot Brüsszel Európai Civil Díjjal tüntette ki 2006-ban, míg 1997-ben Az év nonprofit szervezete díjat nyerte meg. Csak három évvel megalakulása után, 1993-ban elnyerte a Szacsvay Imre Állami Ifjúsági Díjat. Az első ilyen találkozó 1991-ben volt, majd a következő 1992-ben, azóta pedig minden 2. évben megrendezik. A program során eddig több mint 30 országból 10 000-nél is több gyerek érkezett Kecskemétre. A rendezvény célja, hogy mindegyik európai országból diákok érkezzenek Kecskemétre, hogy megismerjék egymás kultúráját. Hivatalos kabalaállatuk a Csiperó, ami egy kedves, zöld madár, magyar zászlós karokkal és farokkal, indulójának a szövege pedig ez:

Csiperó, Csiperó csupa szív, csupa jó
Ez a nap olyan mámorító
Csiperó ide vár! Vele szép ez a nyár
Ez a sok kicsi szív ide vár!
Csiperó, Csiperó te kis toll-poroló
Veled lenni oly andalító
Csiperó ide vár! Vele szép ez a nyár
és a sok kicsi szív ide vár!

A külföldi gyerekek idén július 15-én érkeznek, a fellépőket kivéve, akik már csütörtökön elkezdték a munkát. A nyitóünnepségen a város polgármestere átadja a két legfiatalabb vendégnek a város kulcsát, hogy 8 napra a város vezetői lehessenek. A megnyitó este hat órakor kezdődik, ilyenkor fellépőkkel üdvözlik a külföldieket. A külföldi gyermekcsoportok mindegyik nap 2x15-30 perces produkcióval örvendeztetik meg a zsúfolásig teli főteret, ahol egész nap programok várják az egybegyűlteket. Akik szeretik az angolos versenyeket, azt az Alternative English School sátra várja. A kézműveskedő gyerekeket pedig az Ifjúsági Otthon fogadja nagy szeretettel. Volt ott mászófal, célbadobás, kalózlövés – nem is említve a Csík zenekar fellépését, ami vasárnap 21 órakor fogja megörvendeztetni az újonnan érkezetteket. A program jövő hétig fog tartani, amikor hazamennek a külföldiek.

Krasz Márton Emil

Bónuszként egy Csiperó-klip kilencvenegyből:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskenewsas.blog.hu/api/trackback/id/tr334655529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása