KecskeNEWSás?

A PeopleTeam gyerektábor újságjának online felülete. Tudósítások, riportok, fotók, videók: a megújult szerkesztőség munkája.



Eheti újságíróink










PeopleTeam. Kecskemét. 2012-2013.

2012.07.12. 13:41 KN_2013

A sziréna hátterében…

Címkék: interjú orvos életmentés mentőszolgálat tábori élet németh zsófia

Mindenki ismeri őket, és mindenki elvárja segítségüket. De mit is csinálnak ők pontosan? Miből áll a mentősök egy napja? Klári doki a PT-n kívüli hivatásáról mesélt nekem.

klari_doki.jpg

Sokan ámulva nézzük az úton guruló mentőket, akik szirénázva járják a várost és életeket mentenek. De mi is történik pontosan egy ilyen akció során? A válaszokat Klári dokitól kaptam meg, aki a PT-n kívül mentőorvosként is dolgozik.

Elmesélte, hogyan is működik maga a mentőszolgálat. Megtudtam, hogyan is telik egy szolgálatos napja, a reggel 7-től este 7-ig (vagy fordítva) tartó műszakokban. A mentősök egyenruhában (fehér póló, piros nadrág fényvisszaverő csíkkal) várják a beérkező hívásokat. Mikor kapnak egyet, maximum egy percük van elkészülni, de ez számukra gyerekjáték. Felmérve az eset súlyosságát a helyszínre vagy mentőkocsit, vagy rohamkocsit küldenek.

A kettő között a különbség az, hogy a mentőkocsin csak ápoló és sofőr tartózkodik, őket a nem annyira súlyos esetekhez küldik; ezzel szemben a roham- vagy esetkocsin a súlyos sérülteket szállítják, itt jelen van egy ápoló, egy mentőtiszt és a sofőr.

Sajnálattal hallottam, hogy az úton közlekedő kocsik többsége nem engedi el a mentőket, sőt leelőzi azokat! Ezen sürgősen változtatni kell, hisz ki tudja, hogy éppen nem egy családtagjához rohan-e épp a kocsi.

Miután kiérkeznek a helyszínre, a mentősök felmérik a terepet, megnézik, hogy például a házban van-e kutya, vagy egy autós balesetnél van-e beszorult áldozat. Ilyenkor tűzoltót vagy rendőrt hívnak. Ha hozzáférnek a beteghez, ellátják, és azonnal kórházba szállítják.

Klári elmondta, hogy neki az lenne a legnehezebb ebben a munkában, ha esetleg családtagját, ismerősét kellene kezelnie (de szerencsére erre még nem volt példa), vagy ha az éppen ellátott beteget nem sikerül megmenteni. És ebben a hivatásban a legjobb, ha a sérültetnek sikerül megmenteni az életét, ennél jobb érzés nincs is a világon. Persze, ha az utcán valakinek segítségre van szüksége, minden mentőorvos gondolkodás nélkül segítséget nyújt. Klári imádja a munkáját, de a hétköznapjait nem befolyásolja; szavaival élve: „nekünk is le kell tudni tenni a fogasra a kabátot”.

Németh Zsófia

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskenewsas.blog.hu/api/trackback/id/tr904648481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása