KecskeNEWSás?

A PeopleTeam gyerektábor újságjának online felülete. Tudósítások, riportok, fotók, videók: a megújult szerkesztőség munkája.



Eheti újságíróink










PeopleTeam. Kecskemét. 2012-2013.

2012.07.06. 16:34 KN_2013

Morog a napfoltszörny: jön a legdurvább napkitörés?

Címkék: tudomány csillagászat napkitörés rajki rebeka

A táborozók tegnap napkitörést figyelhettek meg egy csillagász segítségével. De mi is az? A kutatók szerint a napkitörés-skálán a legerősebb fokozatú kitörést is elszabadíthatja az a gigantikus méretű napfolt, amely az elmúlt napokban fordult Földünk felé.

0706_napfolt.jpg

A kitörés oka a napkorona mágneses térkonfigurációjának instabilitása (egyensúlyvesztése), melynek következtében a térszerkezet hirtelen megváltozik, jelentős energia szabadul fel, és a kiegyensúlyozatlan mágneses erők hatására a korona anyagának egy része kidobódik.

Az AR 1476 nevet viselő foltcsoport átmérője mintegy 100 000 kilométer, de a NASA napdinamikai obszervatóriumának (SDO) munkatársai nemes egyszerűséggel csak „napfoltszörny”-ként emlegetik. A napcsoport már több M osztályú erupciót produkált, melyek az ötfokozatú skálán (A, B, C, M, X) a negyedik legerősebb kategóriába tartoztak. A szakemberek viszont úgy vélekednek, hogy a szörny határán van annak, hogy ennél is erősebbet produkáljon. Az 1476-os sorszámú napfolt már szabadszemmel is látható hajnalban és napnyugtakor a Nap felszínén.

Fontos: Soha ne nézz a napba megfelelő eszközök vagy szakember beleegyezése nélkül, ha még szükséged van a szemedre!

Rajki Rebeka

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskenewsas.blog.hu/api/trackback/id/tr364633334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása