KecskeNEWSás?

A PeopleTeam gyerektábor újságjának online felülete. Tudósítások, riportok, fotók, videók: a megújult szerkesztőség munkája.



Eheti újságíróink










PeopleTeam. Kecskemét. 2012-2013.

2012.07.05. 18:30 KN_2013

Okostelefon – buta felhasználó

Címkék: tech informatika people team peopleteam miholina márton

100 emberből 94-nek okostelefonja van. Buszon, vonaton, repülőn – bárhol utazol, valakinek a kezében mindig egy érintőképernyős, szuper telefon van, ami talán többet tud még nálam is. Felnőtteknél és tinédzsereknél is mindig pörög a Facebook. De miért nem volt jó az embereknek a régebbi? Hívnak, fel tudod venni és fordítva. Miért kell ennyit tudniuk ezeknek a kis vackoknak? Egy vagyonba kerül darabja, és sokan akár kettőt is tartanak, mondván: egyik ebben tud többet, másik abban.

0705_okostelo.jpg

Egy kis történelemlecke: Bell közel 110 éve találta fel ezt a gépdögöt. Azóta csak fejlődik, fejlődik és fejlődik. A méret csökkent, a tudás nőtt az évek során: nem csodálkoznánk, ha 20 év múlva akár az agyban lévő kis chipek is egy gondolattal tárcsáznának. Talán. Ma már bármi megtörténhet.

Na, de elkanyarodtunk. A jövő legyen az elkövetkező idők nagy elméié. Szóval, mit tud egy okostelefon? Egyelőre nem okoskodik bele a dolgaitokba, és nem azt teszi, amit „ő” jónak gondol. Mennyit szoktatok internetezni a telefon kivételével? Nem sokat, igaz? Tekintsenek magukra azok, akiknek okostelefonjuk van, és gondolják végig: Éveken belül olyannyira függők lesznek, hogy egy tárgyaláson, egy meghallgatáson, egy koncerten, szinte mindenhol telefonozni fognak. „Az okostelefonok miatt az internetfüggők száma nőni fog. Ráadásul így veszélyesebb a dolog, mert mindig ott van velük a »kábítószerük«” – mondja dr. Hilarie Cash, az amerikai internetfüggőket kezelő ReSTART tábor alapítója.

Az okostelefon csak egy telefon, mint a többi, de akár a cigaretta, akár a drog, az alkohol, nagy mennyiségben belülről, szépen és lassan lebontja a belső énedet. Van egy bizonyos arány a beszéd és az írás között, és egyelőre a beszéd van nagyobb arányban. Sok olyan ismerősöm van, aki szinte már a padtársával is telefonozik.

Szóval mindenképpen érdemes elgondolkozni: az okostelefon nem feltétlenül rossz dolog, de meg kell tanulni felelősséggel, tudatosan használni.

Miholina Márton

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskenewsas.blog.hu/api/trackback/id/tr154631145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása