KecskeNEWSás?

A PeopleTeam gyerektábor újságjának online felülete. Tudósítások, riportok, fotók, videók: a megújult szerkesztőség munkája.



Eheti újságíróink










PeopleTeam. Kecskemét. 2012-2013.

2013.08.01. 17:30 KN_2013

Útinform

Címkék: vélemény rólunk karrier pénz boldogság elmélkedés pályaválasztás kecskenewsás kn 2013

A felnőtté válás egyik legfontosabb lépése, hogy eldöntjük, mivel is akarunk foglalkozni életünk hátralévő részében. Ez az első olyan döntés, amit nagyon körültekintően kell meghoznunk, mérlegelve minden körülményt, hiszen, kis túlzással élve, ettől függ a jövőnk.

palyavalasztas.jpg

A gimnáziumok többségében az egyetemi felvételire koncentráló fakultáció kiválasztása 10. osztályban történik. Azt a kevés szerencsést leszámítva, akik már kiskoruk óta tudják, mire termettek, a legtöbbeknek ötletük sincs, ezért felvesznek egy töri és egy nyelv faktot, majd csak lesz valami alapon. Ha tanácstalan vagy, ajánlom, hogy böngészd végig az egyetemek honlapját, hogy képet kapj arról, milyen szakok indulnak, olyan képzési lehetőségekre lehet ilyenkor bukkanni, amikről sose hallottál. Ha már van 3-4 potenciális szak, menj el az egyetemek nyílt napjára, hogy árnyaltabb képet kapj arról, ami érdekel, beszélgess olyan hallgatókkal, akik ezt tanulják. Ha még így sem találsz semmi fogadra valót, keress fel egy pályaválasztási tanácsadót!

Ha már megvannak az ötleteid, netán túl sok is van belőlük, akkor a következő lépés, hogy konkretizáld a céljaidat. Első és legfontosabb, hogy te mit akarsz! Képzeld el, hogy 40 éven keresztül ezt fogod csinálni! Ha kiráz a hideg a valaminek a gondolatától, akkor az nem neked való. Azt kell megtalálnod, ami nem egyszerűen a munkád lesz, hanem a hivatásod, amit örömmel végzel, amiben ki tudsz teljesedni. Hogy hétfő reggel ne arra gondolj: milyen messze van még a péntek!

Fontos, hogy felmérd az erősségeidet, és tudd, mik a gyengepontjaid. Ehhez kell némi önismeret, amiből nem biztos, hogy van elég egy 15-16 évesnek. Nyugodtan kérj segítséget, idősebbektől és kortársaktól egyaránt. A képességeidet összhangba kell hoznod a vágyaiddal. Adottságokat lehet fejleszteni, de drasztikusan megváltoztatni nem. Nehéz, de fogadd el, hogy ha például nincs ritmusérzéked, sosem lesz belőled jó táncos. Olyan területet meg miért választanál, ahol középszerű vagy? Akkor leszel boldog, ha sikereket érsz el a saját területeden. Emellett nem elhanyagolható szempont, hogy legyen fejlődési lehetőség a leendő szakmádban.

A harmadik dolog, amit nem hagyhatsz figyelmen kívül, az a munkaerőpiac. Hasznos pályakövetési statisztikákat bújni, de érdemes külföldi adatokkal is összevetni, leginkább uniósokkal, hiszen az EU egyik nagy előnye a szabad munkavállalás. Lehet, hogy Dániában kapkodnak a te szakmádat űzők után. Miért ne téged választanának?

A vágyak-képességek-munkaerőpiac hármasát nagy erőfeszítések és kompromisszumok árán lehet csak összehangolni, de inkább valósítsd meg önmagad, mint hogy mókuskerekezz egy jól fizető, de hozzád nem passzoló munkában. Nagyon elcsépelt, de igaz: a pénz nem boldogít. 

Lakosa Alina

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskenewsas.blog.hu/api/trackback/id/tr225438634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása