KecskeNEWSás?

A PeopleTeam gyerektábor újságjának online felülete. Tudósítások, riportok, fotók, videók: a megújult szerkesztőség munkája.



Eheti újságíróink










PeopleTeam. Kecskemét. 2012-2013.

2013.07.24. 20:31 KN_2013

A számítógép magányossá tesz?

Címkék: vélemény kecskemét újságírás elmélkedés számtech people team kecskenewsás peopleteam kn 2013 szűcs zsolt

A gép előtt töltött hosszú, semmittevésben igen gazdag órák. Ismerős? Szerintem mindenkinek az lehet. Vitatott téma, hogy valójában ez pozitív, vagy negatív hatással van-e életünkre. Nem tudom ti hogy vagytok vele, de akkor, abban a pillanatban, mikor éppen annak a személynek a válaszára várunk, akire két hónap után rá mertünk írni, vagy a kedvenc sorozatunk 20 perce kijött új részét töltjük le, semmiképp nem törődünk az esetleges negatív befolyással.

magány.jpg

Az elmúlt évtizedben a számítógép-használat és ennek szerepe rohamosan megnőtt az életünkben. Olyannyira, hogy ma már elengedhetetlen legalább egy gép a háztartásban. Nem elég, hogy minden gyermek meg szeretné kapni álmai gépét, de az iskolák is megkövetelik, ami szintén arra ösztönzi a szülőket, hogy beruházzanak egy vadiúj komputerre.

Mi, szorgos diákok minimum 6-7 órát töltünk iskolában, és utána jól esik kicsit leülni a monitor elé „lazulni”. Lehet az zenehallgatás, filmezés, vagy csak Facebookon lógás, kinek mi a kikapcsolódás. Amíg a számítógépet napi 2-3 óráig használod (na jó, „néha” mindenki túllépi ezt az időkorlátot), addig nem befolyásolja az életed negatív irányba.

Ha viszont ez a pár óra átmegy a „hazaérek ötkor, bekapcsolom a gépet, hajnali kettőig nyomogatom” kategóriába, akkor érdemes elgondolkodni, hogy valóban minden rendben van-e az életedben. Ezzel nem azt mondom, hogy biztos egetrengető magánproblémáid vannak, de az biztos, hogy valamilyen szintű függőséged alakult ki a számítógép, esetleg internet irányába. Velem is előfordult már, hogy egy kicsit túl sokat gépeztem, ezzel semmi gond nincs. Ha azt érzed, hogy addikció kezd kialakulni, legyen benned elég akaraterő tenni ellene, vagy esetleg segítséget kérni.

Tudományosan bizonyított tény, hogy a számítógép-függőség mellé gyakran párosul szorongás, depresszió, vagy akár a személyiség drasztikus változása is. Ez azt jelentené, hogy minden ember, aki jó néhány órát görnyed a monitornál mindenképp magányos, boldogtalan? Én ebben nem vagyok 100%-ig biztos. Ettől függetlenül, mindenkinek szükséges, hogy tudatosan gépezzen, és értelmes tevékenységeket folytasson a világhálón.

Szűcs Zsolt

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskenewsas.blog.hu/api/trackback/id/tr235423650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása