KecskeNEWSás?

A PeopleTeam gyerektábor újságjának online felülete. Tudósítások, riportok, fotók, videók: a megújult szerkesztőség munkája.



Eheti újságíróink










PeopleTeam. Kecskemét. 2012-2013.

2013.07.22. 08:56 KN_2013

Az ideális gyerekprogram

Címkék: programok rólunk kecskemét újságírás people team kecskenewsás tábori élet peopleteam kn 2013 kuslits kata

Nehéz a mókusoknak, a táborvezetőknek olyan játékokat vagy programokat kitalálni, amelyek a gyerekek számára már nem unalmasak, esetleg nem túl egyszerűek. Nem könnyű ilyen széles korosztályban megtalálni azt a közös játékot, amit mindenki élvez. Milyen is az ideális program, egyáltalán van-e ilyen?

ideális gyerekprogram.jpg

A táborba 7-17 éves korig jelentkezhetnek a gyerekek. Megegyezhetünk abba, hogy nagyon nehéz megtalálni azt a játékot, amit egy 7 éves ugyanannyira szeretne csinálni, mint egy 17 éves. Van erre megoldás?

Egy csoport összeboronálásában nagyon fontos, hogy korosztálytól függetlenül megtaláljuk a megfelelő játékokat. Az első és kihagyhatatlan csoport a bemutatkozós játékok. Talán mindenki sejtheti, hogy ezek alapvető célja a nevek megjegyzése, ismeretszerzés a többiekről. Hozzáteszem, én nem szeretem ezt a „körbe megyünk, és mindenki mondjon magáról valamit” típusú feladatokat. A legjobb bemutatkozós játék szerintem az a bizonyos újságpapiros, amikor a kör közepén álló embernek neveket mondanak, és az adott illetőt meg kell csapni az újsággal, de ha az az ember egy másik nevet mond, akkor ahhoz a gyerekhez kell loholni, és így tovább. Ez tudat alatt arra ösztönöz minket, hogy ha ránézünk valakire, rögtön rá tudjuk vágni a nevét.

A bemutatkozós játékok után a csapatépítő programok következnek. Amihez a PT-ben rengeteg ékes példát láthatunk. A csapatindulók megírása, kiabálása, a sorversenyeknél való szurkolás nagyon össze tudja kovácsolni a bandát. Viszont az ilyen típusú programoknál szintén nehéz megtalálni az arany középutat, amit egy kisgyerek és egy tomboló hormonokkal rendelkező kamasz is élvezni tud. Ha valamit egy lázadó tinédzser nem akar, azt nem is fogja csinálni, nem akarásnak pedig nyögés a vége. Ilyenkor szerintem hagyni kell hisztizni, aztán ha látja, hogy a többiek milyen jól érzik magukat, úgyis abba fogja hagyni a duzzogást. Talán még azt tudom mondani, magamból kiindulva, hogy ha valami egy csapatjáték, ott ne legyenek egyéni feladatok, itt a csapat többi tagja kihúzhatja magát a munka alól, és ez nem építő jellegű. Fontosak ezek a csapatinduló-kiáltások, aminek mindenki át tudja adni magát, ezzel a csoport nemcsak pár ember gyülekezete lesz, hanem egy valós csapat, és ez nagy különbség.

Kuslits Kata

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskenewsas.blog.hu/api/trackback/id/tr675417514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása