KecskeNEWSás?

A PeopleTeam gyerektábor újságjának online felülete. Tudósítások, riportok, fotók, videók: a megújult szerkesztőség munkája.



Eheti újságíróink










PeopleTeam. Kecskemét. 2012-2013.

2012.07.06. 08:54 KN_2013

Ez nektek történet?

Címkék: programok játék mese people team nagy dorottya tábori élet peopleteam

Ezen a héten – táborunk kerettörténetén belül – egy mesékből építkező, csodáktól telített környezetbe csöppen a lelkes táborozó. Van itt minden, ami szem-szájnak ingere, de mesterséges mézes mázzal bevont világunkban mégis akad mibe belekötni.

0706_program_anti.jpg

Nem okozott nagy fejtörést az első turnus témáját megfejteni. A Hangár minden lehetséges falfelületéről díszes impulzushullám csapott le az arra tévedőkre. Hamar ki is derült a pontos kerettörténet: A mesehősök rózsaszín önfeledtségben éldegéltek, minden vattacukros gumimaci volt, szivárvány folyt az égről és a cukiság volt a legmeghatározóbb érték, míg a gonosz Dr. Genya el nem rabolta őket. Csak a Király maradt, és a nép földművelő fiai, hogy bebizonyítsák: a jó győz. Klasszikus felállás, háromszáz emberre szabva.

De pontosan ki ez a két ádáz ellenség? Dr. Genyának már a neve támpontot ad a teljesség igénye nélküli személyiségvázoláshoz. A doktori cím egyetemi végzettséget sejtet, a genya jelző pedig – konzekvensen – hitvány jellemet. Elhanyagolhatatlan a gonosz szereplő külső bájának kiemelése. A fekete ruházat és a neonzöld hajkorona kombinációja elsöprően erős párhuzamot von Óz, a csodák csodájának fő gonoszával, a Nyugati Boszorkánnyal. A Király – sejtésem szerint – a sötét középkorból kerülhetett köreinkbe; a gyanút megalapozza a folyamatos jobbágyozás, a fejvetetéssel való fenyegetőzés, valamint a fényűző önkényuralom.

Szembeötlő az is, hogy Genya semmit sem követel a mesehősökért, és a legapróbb érdek sem rajzolódott ki a gonosz tett mögött. Következésképpen személyes ok állhat a háttérben. Egy alattomos boszorkányfajzat és egy basáskodó király személyes konfliktusába csöppentünk volna bele?

Az általános sablont követve tegnap elérkeztünk a fordulathoz. Genya halott, kiérdemelve a legrövidebb életű gonosztevő címet. Az ügy háttérében állhat a Király is, de a repülőgép-szerencsétlenségtől egy kádban használt hajszárítóig bármi elképzelhető.

Merre kanyarodhat ezek után a történet? Ismerve a klasszikus mesék jóságos karaktereit, naiv dolog lenne azt hinnünk, hogy nem ölbe tett kézzel várják szabadítóikat. Valószínűbb, hogy annak ellenére, hogy már minden akadály eltűnt a fogságuk útjából, ők kilincs helyett a bilincset választják.

Dr. Genya meghalt, a történetben már csak egy szétszéledt gonosztevőkből álló horda és pár tohonya mesehős maradt. Számomra csak egyetlen ésszerű megoldás létezik: Felöltöm a gyászruhámat, és szomorúan dúdolom az alvilági rapszódiákat.

Nagy Dorottya

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskenewsas.blog.hu/api/trackback/id/tr44632481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása